Blog De Bosbeekjuffer

Zondag 12 mei 2024
Eindelijk was het zover, op woensdag 8 mei had ik een snipperdag genomen om op zoek te gaan naar een zeldzame juffersoort in Nederland, de Bosbeekjuffer.

Een week eerder had ik buienradar gecheckt met betrekking tot de weersverwachting voor de langere termijn en deze dag zou na een lange periode de 1e dag zijn met rustig en zonnig weer en een aangename temperatuur van 18 graden+.
De werkelijk was ‘iets’ anders, bewolkt en een maximum temperatuur van ten hoogste 15 graden, niet echt een temperatuur waar libellen en juffers zich eens lekker bij uitsloven.
Na een uitgebreide voorbereiding (De Electrische mini, alle accu’s en batterijen volgeladen, fotorugzak compleet en Waarneming.nl doorzocht naar de beste plekjes) was het omstreeks 08:30 tijd om te vertrekken met een geschatte aankomsttijd ter plaatse van 10:00 uur.

De beste plek om te parkeren is op een parkeerplaats aan de Kempseweg tussen B&B De Kempse Hoeve en de Beerze. Na het parkeren loop je terug naar de weg en vervolgens richting de Beerze, vlak voor de beek sla je rechtsaf via een breed onverhard pad het bos in met de Beerze aan je linkerhand. Na een paar honderd meter word het pad smaller en na een paar kleine bochten krijg je links een metalen loopbrug over de Beerze die je links laat liggen. Na het metalen klaphek kom je in het gedeelte waar je veel weide-en Bosbeekjuffers  maar ook smaragdlibellen en Beekrombouten tegenkomt in de goede periode van het jaar.

Na enig loop-en zoekwerk kwam ik, verscholen onder bomen, een aantal fotografen tegen aan de rand van een snelstromend beekje, De Beerze in Noord-Brabant.
Langs de waterkant hingen aan rietstengels de nodige uitsluipers zoals Beekrombouten, de Metaalglans-en Smaragdlibel, Weidebeekjuffers en de nodige Bosbeekjuffers. Mijn dag was nu al geslaagd en dan moest ik mijn 1e foto nog gaan maken. Onder een redelijk dicht bladerdak slingerde een snelstromend beekje zich een weg door het bos, aan alle kanten waren kleine draaikolkjes en stroomversnellingen te zien en op diverse plekken hielden uitsluipers zich vast aan het riet tot het moment van uitvliegen.

De Bosbeekjuffer: Wat een fantastisch mooie juffer is dit, vliegend als een vlinder met een sierlijke elegantie.

Via deze link van de Vlinderstichting vindt je alle informatie

Bijna 5 uur later, een paar honderd foto’s en de nodige kilometers struinend langs de waterkant verder was ik moe en voldaan. Mijn ‘missie’ was ondanks de lage temperaturen en het enigszins sombere weer met alle fotografische uitdagingen die daarbij horen meer dan geslaagd, eindelijk had ik de Bosbeekjuffer in het echt te zien en als absolute bonus nog een aantal andere libellen.

Dit gebied aan de Beerze in Noord-Brabant ga ik zeker vaker bezoeken, om de mooie en bijzondere libellen maar zeker ook vanwege de mooie rustgevende omgeving en het schitterende orkest van de vele vogels.

The right click is protected due to authorized content.